RSS

Felicitările de Crăciun, o tradiție în Olanda

18 Dec

O veche tradiție în Olanda și căreia olandezii îi rămân fideli este expedierea felicitărilor de Crăciun.

În fiecare an circa 90% dintre olandezi trimit în jur de 190 de milioane de felicitări de Crăciun, asta într-o țară care număra 16 milioane de locuitori. Iar aceste 190 de milioane de felicitări sunt aproape jumătate din numărul felicitărilor trimise anual în Olanda: 400 de milioane, ceea ce face ca Olanda să fie de mulți ani la nivel mondial una dintre țările în care se trimit cele mai multe felicitări. Asta în ciuda timpurilor moderne în care trăim, în care un sms, e-mail sau e-card sunt mai la îndemână și mai ieftine. Olandezii consideră că o felicitare tradițională, clasică este cea mai sinceră dovadă de interes pentru destinatar, având un caracter personal. Cele mai apreciate sunt felicitările pe care le-a făcut însuși expeditorul (deși din ce în ce mai rare).

Asta este teoria și părerea olandezilor, care însă nu se sfiesc deloc să trimită o felicitare pe care sunt tipărite urările uzuale fără să mai adauge altceva decât numele expeditorilor. Deci cât de personal mai este caracterul felicitărilor, mă întreb? Deși la a douăzecea felicitare scrisă încep să înțeleg…

Nu e de mirare, având în considerare cifrele de mai sus, nici faptul că poșta olandeză a introdus în 1987 timbrele lunii decembrie (Decemberzegels). Acestea costă cam cu 10 cenți mai puțin decât timbrele obișnuite și pot fi folosite de la sfârșitul lunii noiembrie până la începutul lui ianuarie. În fiecare an au alt model, pare și asta o adevărată tradiție. Anul ăsta arată așa:

Pe un site am găsit sfaturi pentru cei ce doresc să trimită felicitări de Crăciun, cum că e bine să le scrii din timp, ca să nu te trezești că nu mai ai timp pentru că ai fost prea ocupat cu cumpărarea cadourilor de Crăciun. Și cum că trebuie să ai în vedere faptul că luna decembrie e foarte aglomerată pentru poștași, deci recomandarea e să se înceapă expedierea maxim la o săptămână dupa Sinterklaas (5 decembrie).

Perioada sărbătorilor aduce însă încă o problemă poștei olandeze în afara numărului enorm de felicitări, și anume vandalismul petardelor/artificiilor (vuurwerkvandalisme), adică copii/tineri care aruncă petarde în cutiile poștale, distrugându-le împreună cu multele felicitări pe care le conțin. Astfel, poșta se vede constrânsă să ia anumite măsuri de prevenție pentru a-și proteja bunurile: “gurile” tuturor cutiilor sunt astupate parțial, astfel încât să nu încapă mai mult de câteva plicuri odată, iar între 28 și 30 decembrie unele cutii sunt chiar înlăturate, dacă au fost distruse în mod repetat în trecut, pentru a reapărea dupa 6 ianuarie (în Olanda artificiile sunt permise legal numai în noaptea de Revelion). Poșta este pregătită și cu informații pentru cazul în care se vor distruge la sfârșitul acestui an cutii poștale și anunță că acestea vor fi înlocuite între 9 și 16 ianuarie.

Nu îmi mai rămâne decât să vă urez Prettige Feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar și fiți cu ochii pe cutia poștală, pentru că azi am trimis și eu felicitări.

Advertisements
 
4 Comments

Posted by on 18 December 2011 in Fenomene olandeze, Traditii, sarbatori

 

Tags: , , ,

4 responses to “Felicitările de Crăciun, o tradiție în Olanda

 1. razvan

  18 December 2011 at 20:13

  noi cu ce timbru primim? 😛

   
  • rominol

   18 December 2011 at 20:24

   Hehe, crezi ca primiti? In orice caz timbrele cu pret redus sunt numai pentru felicitarile trimise in Olanda, peste hotare costa la fel, ca sa vezi ce sacrificii fac 🙂

    
 2. Lia

  28 December 2011 at 19:16

  Noi ne bucuram intotdeuna de felicitarile de la voi!:). Cea de anul asta de Craciun a fost din nou, bineinteles, foarte indragita de Ema.
  Eu anul asta am reusit sa cumpar timbre si atat:)! Micuta din burtica mi/a cam limitat spatiul de miscare, dar recuperam la anu’!:)

   

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: