RSS

Viitorul felicitarilor de Craciun olandeze

20 Dec

Noi informatii in continuarea postarii anterioare:

azi s-au anuntat ultimele cifre: anul acesta se pare ca s-au trimis 160 de milioane de felicitari, fata de 180 de milioane in 2010, 190 in 2005 si 200 cativa ani mai inainte. Se inregistreaza deci o scadere clara in ultimii ani. Motivele sunt felurite, de exemplu comparativ cu usurinta trimiterii unei felicitari online, felicitarile reale, clasice costa mai mult timp si desigur si bani, ceea ce pe timp de criza poate fi important.

Cu toate acestea, 160 de milioane de felicitari nu sunt chiar nimic. Persoanele care acum au in jur de 30 de ani preiau traditia de la parintii lor, dar ramane de vazut daca urmatoarea generatie va face la fel. Iar persoanele tinere care trimit felicitari aleg tot mai des sa utilizeze site-uri specializate care fac trimiterea de felicitari reale mai usoara: se pot alege si scrie (similar e-cardurilor) felicitari, iar site-ul se ocupa de trimiterea lor – economisesti deci timpul necesar cumpararii felicitarilor si timbrelor, scrierea de mana a felicitarilor si expedierea. Se pare ca 10% din felicitarile trimise se trimit in acest mod. E-card-ul este folosit din ce in ce mai putin, parand intre timp demodat.

Se pare ca mai ales femeile tin in viata traditia felicitarilor de Craciun, cu precadere cele cu varsta intre 35 si 55 de ani.

Ce este interesant este de urmarit ce va face generatia tanara, care creste intr-o epoca in care corespondenta pe hartie nu mai este importanta si care pastreaza contactul prin internet. De exemplu majoritatea tinerilor nu au o agenda cu adrese postale. Ceea ce a inspirat posta olandeza sa colaboreze cu Hyves (un site popular in Olanda, gen facebook) si sa ofere trimiterea de felicitari clasice prin intermediul Hyves, care se ocupa de gasirea adresei necesare. Ideea e ca Hyves sa foloseasca adresa din profilul persoanei careia vrei sa ii trimiti felicitarea, iar daca in profil nu este mentionata, Hyves trimite un mesaj destinatarului in care este intrebat care este adresa lui, pentru ca persoana x vrea sa ii trimita o felicitare. Astfel au fost expediate mii de felicitari.

Ramane insa greu de estimat care va fi viitorul felicitarilor si ce idei vor mai aparea pe piata (digitala).

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 20 December 2011 in Fenomene olandeze, Traditii, sarbatori

 

Tags: , , ,

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: