RSS

Luna decembrie in Olanda

26 Dec

Luna decembrie este o lună plină de tradiții, unele vechi combinate cu altele noi.

Se începe cu Sinterklaas pe 5 decembrie (revin cu infomații, nu am uitat că am promis) care este cea mai importantă zi din întreaga lună pentru copii, apoi imediat după plecarea moșului începe o altă tradiție și anume difuzarea cântecelor de Crăciun gen Last Christmas (Wham) sau All I want for Christmas (Mariah Carey). Cu mult înainte de Crăciun olandezii sunt iritați la maxim de aceste cântece repetate la radio. Postul  Sky Radio are tradiția lui, în ultimii 15 ani a introdus acest obicei, care atinge punctul culminant chiar în zilele de Crăciun, când nu mai difuzează nimic altceva decât cântece care au legătură cu Crăciunul.

Tot imediat după plecarea lui Sinterklaas se intră în febra împodobirii bradului de Crăciun. Centrele comerciale pun deja cu mult înainte în vânzare toate produsele necesare Crăciunului, pe 6 decembrie apar primii brazi în casele olandezilor, care sunt tolerați în general până după revelion. Când am povestit că noi făceam bradul pe 24 decembrie, nu am avut parte de înțelegerea nimănui, este târziu, mult prea târziu în opinia lor.

O altă tradiție recentă legată de spiritul Crăciunului este inițiativa unui post de radio, 3 FM, care împreună cu Crucea Roșie organizează în fiecare an (din 2004 încoace) în săptămâna dinainte de Crăciun un eveniment îmbrățișat de mulți olandezi. Se numește Serious Request sau Glazen Huis (Casa de Sticlă) și constă în faptul că se amplasează în piața din centrul unui oraș (aproape în fiecare an alt oraș) o casă de sticlă în care sunt încuiați 3 prezentatori de radio timp de o săptămână, timp în care consumă numai sucuri și difuzează muzică (dedicații) pentru care ascultătorii sau persoanele aflate în piață donează o anumită sumă de bani pentru un anumit scop (în fiecare an se alege o calamitate tăcută, adică o problemă de care altfel nu se aude nimic la știri, dar care determină viețile multor persoane). Anul acesta s-au strâns bani pentru mamele care au fost influențate de un anumit război și care și-au pierdut casa sau care au nevoie de mâncare sau îngrijire medicală. Anul acesta, în ciuda crizei economice, s-au strâns 1,5 milioane euro mai mult decât anul trecut, respectiv: 8.621.004 euro! Este o săptămână deosebită pentru persoanele care urmăresc emisiunea, difuzată în parte și live la televizor, pentru că cei 3 dj își dau toată silința să creeze atmosferă, cu ajutorul cântăreților și formațiilor care îi vizitează, să atragă ascultători și donații.

Pentru angajați, luna decembrie înseamnă în general un discurs din partea directorului în care se anunță rezultatele firmei din ultimul an și planurile pentru anii următori, urmat de ciocnirea unui pahar de vin sau bere cu colegii și primirea pachetului de Crăciun. Tradiția acestuia datează de la începutul secolului 19, când în lunile de iarnă procurarea hranei nu era tocmai ușoară. Pe atunci țăranii ofereau persoanelor care le urau sărbatori fericite ceva de mâncare sau de băut, iar personalul care putea să plece de la fermă și să sărbătorească împreună cu propria familie primea de la fermieri un pachet cu bunătăți. Obiceiul a fost preluat și în alte cercuri până s-a ajuns la tradiția actuală. Pachetele de Crăciun constau în mare parte din mâncare și băutură și de obicei câte un mic cadou – de ex. anul acesta un suport de lumânări și un bon de reducere pentru un concediu. În ultimii ani au apărut variații – pachete tematice, de ex. numai produse din Italia, sau chiar posibilitatea de a alege pe internet un anumit cadou.

Zilele dinaintea Crăciunului sunt și aici predominate de cumpărarea de mâncare, se organizează cine, prânzuri, brunch-uri cu familia sau prietenii care cer rezerve serioase de mâncare.

După ce populația s-a îmbuibat cu mâncare și a despachetat cadourile de sub brad, iar dj-ii au părăsit casa de sticlă și au mâncat ceva pentru prima dată după o saptămână de abstinență, apare regina la televizor cu discursul anual de Crăciun. Care întotdeauna este moralizator, ne atrage atenția la anumite aspecte imporante care amenință să devină o problemă dacă nu ascultăm sfaturile ei. Discursul este întotdeauna serios, deși ocazia ar cere ceva mai multă veselie. Ieri ni s-a atras atenția la faptul că suntem prea neglijenți cu natura și mediul și ne gândim prea mult la profituri și bani, uitând că planeta are resurse limitate care pe deasupra mai sunt și împărțite în mod nedrept.

Din 1999 datează o altă tradiție pe un alt post de radio și anume topul 2000, care fusese inițial gândit în onoarea anului 2000, dar s-a bucurat de un asemenea succes, încât este repetat în fiecare an, începând la prânz în prima zi de Crăciun și terminându-se la miezul nopții de revelion. Se difuzează 2000 de melodii, alese de ascultători în săptămânile dinainte începerii difuzării. Aproape întotdeauna pe locul 1 este Bohemian Rapsody (Queen).

În perioada sărbătorilor posturile de televiziune scot din arhive filmele Harry Potter, Sissi și Home Alone, alături de toate celelalte filme care au ca temă Crăciunul.

Iar în seara zilei de 31 decembrie se difuzează ceva foarte tipic olandez: conferința de revelion (oudejaarsconference) în care unul sau mai mulți comici rememorează evenimentele care au caracterizat anul care ia sfârșit și face cât mai mult haz. Dar spectacolele comice de acest gen sunt întotdeauna pe alocuri serioase, se încearcă (într-un fel poate similar cu discursul reginei) să se atragă atenția asupra unor probleme.

Revelionul ne mai aduce și tradiția gogoșilor, care nici măcar nu sunt așa de gustoase sau arătoase, ci sunt niște bulgări fără formă clară îmbibați în ulei.

Multă lume aprinde artificii, sunt mulți oameni foarte pasionați de focurile de artificii, ceea ce întotdeauna oferă un spectacol gratuit foarte frumos pentru cei care nu participă la rândul lor cu artificii (ca noi de ex.)

Iar din 1 ianuarie se urează cam timp de o săptămână (și nu mai mult, pentru că unii oameni pot răspunde la 2 săptămâni de la anul nou foarte iritați la o urare): Beste wensen!

Advertisements
 

Tags: , , , , , , ,

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: