RSS

Emisiune olandeza socanta

27 Dec

In 2007 telespectatorii olandezi (respectiv 1,2 milioane in acest caz) au fost socati de o emisiune fara precedent: De Grote Donorshow (Marea Emisiune a Donatorilor), in care o pacienta suferind de o boala incurabila trebuia sa aleaga din initial 25 de candidati o persoana careia sa ii doneze un rinichi.

Deja inainte de difuzarea emisiunii au fost politicieni si alte persoane publice care au fost oripilate de idee si care ar fi vrut sa opreasca emisiunea daca s-ar fi putut pe cale legala.

Dupa prima selectie au ramas 3 candidati care au participat la emisiunea live. Telespectatorii puteau trimite prin sms sfaturi pentru donatoare, decizia finala urmand sa fie numai a ei. S-au prezentat filmulete despre fiecare dintre candidati, rudelor si prietenilor acestora li s-au luat interviuri, apoi fiecare candidat a avut la dispozitie 30 de secunde casa o convinga pe donatoare sa il aleaga pe el. Donatoarea a trebuit sa elimine pe unul dintre candidati, ramanand 2, iar tocmai cand sa aleaga persoana careia sa ii ofere sansa unei vieti normale, emisiunea a fost intrerupta iar prezentatorul a anuntat ca toata emisiunea a fost pusa in scena si ca asa-zisa donatoare este o actrita sanatoasa. Candidatii chiar erau insa pacienti care aveau nevoie de transplant de rinichi. Scopul emisiunii a fost prezentarea situatiei si a necesitatii inregistrarii mai multor persoane drept donatori de organe. In urma emisiunii peste 12.000 de persoane au completat un formular de donator. Fondatorul postului de televiziune (BNN) decedase in urma cu 5 ani in urma unei boli la rinichi, iar emisiunea era menita sa demonstreze cat de greu se obtine un organ.

Parerile dupa emisiune au fost impartite, au fost persoane si instante care au considerat-o de prost gust, dar si persoane care au considerat-o o modalitate ingenioasa de a atrage atentia asupra unei probleme importante. Emisiunea a primit ulterior un premiu Emmy iar momentul in care prezentatorul a oprit emisiunea a fost desemnat momentul cel mai important in televiziune pe anul 2007.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 27 December 2011 in Fenomene olandeze, Social/politic

 

Tags: , , ,

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: