RSS

Supa de mazare

04 Jan

Pentru ca tot am pomenit-o (in post-ul despre scaldat) si pentru ca mi-au fost solicitate retete tipice olandeze, va prezint o reteta pentru supa de mazare.

Ca sa fie clar: supa de mazare e foarte groasa, aproape un piure. Si deci si foarte satioasa. Este o supa care se mananca iarna, de ex. se poate cumpara la patinoare.

Toti olandezii stiu ca supa de mazare e mai buna a doua zi, deci o noapte in frigider o face mai gustoasa. Se poate si congela.

Ingredientele necesare pentru 6 persoane sunt:

400 g mazare uscata (se gaseste la punga in supermarket), o bucata slanina afumata (ca. 150 g), 1 bucata (disc) sunca de porc afumata (vezi poza mai jos), sare, 2 foi de dafin, cateva boabe de piper, 4 praji (pluralul de la praz), 2 cartofi, 2 morcovi mari, 1 telina mica, 2 carnati afumati (de textura crenvurstilor, deci fara grasime), o legatura de telina (frunze).

 

Mod de preparare:

In 2 litri de apa se adauga mazarea uscata (clatita bine in prealabil), slanina afumata, sunca afumata, foile de dafin, piperul boabe si sare si se asteapta sa dea in clocot, dupa care se face focul mic, se spumeaza de cateva ori si se lasa sa fiarba cam 40 de minute cu capacul inclinat.

Se pot adauga pana la 4 cuburi Knorr sfaramate, daca se doreste. (Mai ales daca vreti sa faceti o supa vegetariana si nu punteti carne, slanina si carnati.)

In timpul asta se curata prazul si se taie inele. Se curata morcovii, cartofii si telina si se taie cubulete.

Se scoate sunca din supa si se taie cubulete, dupa care se adauga din nou in supa, impreuna cu prazul, morcovii, cartofii si telina si se mai fierbe ca. 45 minute.

In ultimele 15 minute se adauga carnatii afumati. Se toaca frunzele de telina. Carnatii se scot din supa si se taie felii, apoi se adauga impreuna cu frunzele de telina in supa si se mai lasa 5 minute pe foc.

Sunt curioasa daca o sa se incumete cineva sa faca odata supa asta, cunoscuta in afara de denumirea literala “erwtensoep” (supa de mazare) si sub denumirea mai populara “snert”.

Ceea ce iese trebuie sa arate asa:

Erwtensoep

Sursa fotografiei http://recipes.sanoma.be/images/libelle-lekker/q75/w391/h293/1044/erwtensoep.jpg
Advertisements
 
2 Comments

Posted by on 4 January 2012 in Gastronomice, Traditii, sarbatori

 

Tags: , , , ,

2 responses to “Supa de mazare

  1. lilly

    16 December 2013 at 13:43

    chiar azi m-am apucat sa fac aceasta supa …de fapt am ajuns pe blogul tau din cauza sau datorita :)) acestei supe ,prietenul mananca supa in fiecare zi asa ca m-a capiat cu supele , de-abia cand am ajuns aici am invatat si eu sa fac supa de rosii …eu nu prea le aveam cu supele asa ,m-a invatat maica-sa …a devenit si una din preferatele mele , sa vedem cum o sa fie asta , am mai avut o tentativa dar rezultatul a fost cam dezastruos ,nu stiam ca trebuie folosita mazare uscata si am folosit din aia la borcan , in fine a fost mancabila dar prietenul a zis ca nu are gust de supa de mazare ca aia de la mamica lui …astazi o fac ca la carte …sa vedem verdictul :)))

     
    • Miki

      29 December 2013 at 16:22

      Ti-a reusit supa? Daca idealul e supa mamei lui, as zice sa urmezi retetele ei, asa mergi la sigur 🙂

       

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: