RSS

Calendarul cu zile de nastere sau Raspuns la intrebarea de baraj (1)

10 Jan

Daca esti olandez, ai aproape sigur un calendar cu zile de nastere agatat de unul dintre peretii toaletei.

Un fenomen tipic olandez se pare, desi pe internet gasesc foarte multe discutii intre olandezi despre obiceiul acesta. Adica chiar si ei se mira de unde provine si de ce totusi majoritatea persoanelor are calendarul cu zile de nastere tocmai la toaleta.
Dupa ce am studiat fenomenul pot sa va anunt ca toaleta pare locul ideal si cel mai practic pentru acest calendar, toaleta fiind in multe cazuri separata de baie, astfel incat nu se umezeste. De asemenea, cred ca este considerat un loc ideal, pentru ca e singurul loc din casa unde nu face nota discordanta, nimeni nu isi doreste un calendar in sufragerie, unde pe pereti atarna poze sau tablouri, dar nici in dormitor unde nu se incadreaza in decor sau in bucatarie, unde s-ar depune grasime. Asta pentru ca este un calendar care poate fi pastrat toata viata, fiind impartit doar in lunile anului si fiecare luna in date, insa fara numele zilelor, deci este universal.
Toaleta insa nu este o incapere in care domneste o atmosfera care ar fi deranjata de prezenta calendarului, ba mai mult, avand in vedere raspandirea acestui fenomen, calendarul pare sa “faca” incaperea. Iar pe deaspura, toaletele olandeze sunt de obicei incaperi foarte mici, incat nu poti sa il ratezi. La toaleta mergi in fiecare zi, deci vrand nevrand dai cu ochii de calendar, fie de plictiseala il iei la rasfoit, fie in mod constient verifici ce zi de nastere se apropie. Se face mult haz pe seama faptului ca, sezand pe toaleta, te gandesti la zilele cunoscutilor si ca uneori se si mentioneaza, de genul: “La multi ani, eram la toaleta si am vazut ca e ziua ta!”. Poate nu la fel de eficient ca o agenda sau un reminder in telefonul mobil, insa calendarul este o traditie preluata din generatie in generatie, deci nu se poate renunta prea usor la ea.
Unele persoane fac din calendar de-a dreptul o distractie de zile mari, agatand si un pix de el, astfel incat musafirii care folosesc toaleta si care tot au curiozitatea sa rasfoiasca prin calendar, sa isi poata nota ziua de nastere, in cazul in care nu este trecuta deja. Uneori nu se agata nici un pix, dar musafirii poznasi isi trec totusi ziua.
Concluzia este ca desi unii olandezi sunt sceptici si nu aproba fenomenul, totusi majoritatea considera calendarul un sistem foarte efectiv.
Pe mine sincer nu m-a mirat in mod deosebit prezenta calendarului, nici nu ma deranjeaza, avem si noi unul.
Ce m-a frapat a fost lipsa wc-ului in baie, ceea ce mai e cum e, dar lipsa unei chiuvete la toaleta mi se pare un aspect oripilant.
Si totusi despre acest aspect nu gasesc discutii pe internet, insa despre un calendar, care pana la urma este inofensiv, se discuta foarte infocat.
Asa intelegi si care sunt prioritatile olandezilor si cat de preocupati sunt de igiena…
image

image

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 10 January 2012 in Fenomene olandeze, Intrebare de baraj

 

Tags: , , , , ,

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: