RSS

Cum faci cunoscutã lumii nașterea unui bebeluș în Olanda

30 Jan

Până să ajungi la consumarea de beschuit cu muisjes (vezi postul respectiv aici), vei fi anunțat în două feluri despre nașterea bebelușului cu pricina.

Cam toți părinții olandezi trimit cunoscuților felicitări în care anunță, bineînțeles în mod cât mai original, nașterea bebelușului, menționând numele, data nașterii, greutatea și adresa plus numărul de telefon, pentru cei care vor să viziteze familia cu această ocazie. Eventual se dau și indicații cum că trebuie întotdeauna sunat și făcută de comun acord o “programare” sau orele între care bebelușul și proaspăta mamă se odihnesc. Se mai poate face un vers distractiv pe seama nașterii bebelușului. Ca de obicei în felicitările/invitațiile olandeze se poate menționa și un kadotip – adică o sugestie pentru un cadou (pe care să îl aduci când vii în vizită). Ai zice că asemenea felicitări ar trebui trimise familiei și prietenilor, dar se pare că nu se cunosc limite, de curând am auzit pe cineva spunând că primise o asemenea felicitare de la pedichiurista ei.

Originile tradiției sunt pe la 1850 când olandezii trimiteau scrisori sau cărți poștale ca să anunțe nașterea unui bebeluș. Aproximativ un secol mai târziu s-a început trimiterea de felicitări, mai întâi doar de către familiile mai înstărite, iar între timp este un obicei preluat cam de toți olandezii.

O altă tradiție este cea de a atrage tuturor trecătorilor atenția asupra nașterii bebelușului, împodobind fereastra de la sufragerie cu ghirlande sau grădinița din fața casei cu diverse.

Cum pozele spun mai multe decât cuvintele, vă trimit poze făcute la noi în sat în weekend.

Foarte populară și clasică este barza (din lemn) în fața casei, obicei care se pare că a fost preluat din Gemania la începutul secolului trecut.

De pe internet, pentru că nu am găsit în sat, barza mea favorită, care intră cu tupeu în casă:

Sursa fotografiei http://www.ijvents.nl/wordpress/?attachment_id=607
Advertisements
 

Tags: , , , , ,

3 responses to “Cum faci cunoscutã lumii nașterea unui bebeluș în Olanda

 1. Lia

  31 January 2012 at 10:34

  Foarte tare barza tupeista!:)
  Si apropo de barza, Ema spunea la sfarsitul iernii trecute, ca ea stie de ce nu a venit barza la noi: Pai nu ai vazut ce frig e afara, nici macar porumbei nu mai sunt in parc!:)

   
  • rominol

   31 January 2012 at 11:26

   Haha, cum a inteles ea spilul :))

    
 2. cika

  31 January 2012 at 13:37

  astia nu au descoperit sms-urile :)) ce mai sufera companiile de telefonie mobila acolo, dar macar prospera producatorii de felicitari!

  Li, mie mi-a scapat, dar poate la tine nu e prea tarziu sa mai pui si acum o barza in geam 😉

   

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: