RSS

Tocht der tochten 2012

01 Feb

Elfstedentocht (vezi post-ul anterior despre acest fenomen olandez aici) are si un nume de alint: tocht der tochten, adica turul tururilor.

Bineinteles ca nebunia continua si va tine pana cand va trece perioada de inghet. Un meteorolog a estimat sansele pentru organizarea turului in curand la 20%.

Un sef de raion (responsabil pentru masurarea grosimii ghetei si pentru organizarea turului) a afirmat ieri la tv ca e nevoie de cel putin o saptamana in care temperatura sa fie max. -15°C ca sa se ajunga la o grosime acceptabila a ghetei. Pana acum cea mai scazuta temperatura se anunta a fi -10°C in noaptea de vineri spre sambata.

Dar pasionatii nu se lasa intimidati de asemenea informatii. Statiile de pompare de pe rauri au fost oprite, s-a interzis circularea vaselor pe apele cu pricina, pentru ca gheata se formeaza mai repede pe o apa linistita. Ieri s-a organizat primul maraton pe patine pe gheata naturala, olandezii insista ca este gheata naturala, insa eu nu vad cum poate fi, din moment ce a fost facuta de mana omului, respectiv s-a udat o pista de atletism si s-a lasat sa inghete. Ieri la stiri am vazut o mama cu 2 copii cu patinele in maini privind foarte dezamagiti de la margine pentru ca nu se putea patina inca… disperarea este deci mare, daca dupa 2 zile de inghet le dai copiilor patinele si speranta ca vor putea sa le foloseasca.

Poate credeti ca trebuie sa va fie mila de olandezii doritori de Elfstedentocht si cum au ei ghinion an de an… stati linistiti, s-au gasit solutii. Din anii ’70 se organizeaza in Austria un Elfstedentocht alternativ, adica ce, ne face pe noi clima olandeza? Daca nu sunt conditii la noi, mergem in strainatate, unde sunt si ne prefacem ca participam la turul celor 11 orase olandeze! Unul dintre participantii aflati acum in Austria a zis ca verifica non stop temperatura din Olanda si ca este convins ca va participa iarna aceasta la ambele evenimente, in Austria si Olanda. Pe ce este bazata convingerea asta, greu de spus.

La televizor ieri am vazut o compilatie a stirilor din ultimii ani, cand la fel ca si acum s-a discutat pe aceasta tema, dar turul tururilor tot nu s-a tinut… Nici nu stiu cum sa descriu obsesia asta, e ceva amuzant, dar daca o iei in serios e ceva foarte enervant si patetic. Am ajuns sa imi doresc sa se organizeze odata, ba, daca s-ar putea, in fiecare an, sa avem macar liniste.

Pe aceeasi tema, in seara asta se difuzeaza la televiziunea nationala olandeza filmul din 2009 “De hel van ’63”, adica “Iadul din ’63”, cand s-a organizat turul dar conditiile au fost atat de vitrege, incat putini participanti au reusit sa ajunga la finish. Vezi povestea filmului aici: http://www.imdb.com/title/tt1156132/plotsummary

De-hel-van-63-poster

Sa ma uit la film, sa nu ma uit?…. Asta e intrebarea 🙂

Advertisements
 

Tags: , , , , , , , ,

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: