RSS

Cel mai tare supermarket olandez

03 Feb

Supermarket ca al nostru nu mai are nimeni în toată Olanda!

Pentru a doua oară în 3 ani, supermarketul Albert Heijn din satul Made în care locuiesc a câștigat premiul pentru cel mai bun supermarket Albert Heijn.

În poză îl vedeți pe Twan Van Meel, proprietarul magazinului, întotdeauna cu ochii pe clienți, pregătit să facă puțină conversație. Îl citez: ‘Contactul cu oamenii este cel mai frumos lucru.’

Sursa: http://www.bndestem.nl
Dar cum nu cred că înțelegeti cât de important este acest premiu, vă voi da mai multe detalii. Lanțul de supermarketuri Albert Heijn (AH) este cel mai tare din Olanda, deci supermarketul din satul nostru este cel mai bun din toate supermarketurile din țară, am putea zice. În 2009, când a câștigat premiul pentru prima dată, a concurat cu alte 275 de francize, de data asta a câștigat însă dintre toate cele peste 800 de magazine, francize și filiale ale AH. Printre criterii au fost cifra de vânzări, aspectul magazinului și o anchetă efectuată în rândul clienților.
Conform proprietarului, magazinul încearcă să transforme clienții în fani, organizând evenimente, având un minibus gratuit special pentru clienții în vârsta, etc.
Ca să sărbătorească, personalul magazinului a primit o mini-vacanță de 2 zile la schi în Germania, magazinul va fi decorat cu ghirlande și baloane și va avea diverse oferte pentru clienți. Acum doi ani am primit o vreme de câte ori cumpăram ceva câte o cutie de bomboane de ciocolată gratis. De data asta sper să fie și mai consistente cadourile 🙂
Câteva informații despre Albert Heijn:
Originile și le are în 1887, când Albert Heijn senior a preluat de la tatăl lui un magazin alimentar. După 8 ani a deschis o filială în alt oraș, unde se produceau și prăjituri și se măcina cafea.
În 1927, 40 de ani mai târziu deci, magazinul avea 107 filiale și a fost numit furnizor al curții regale olandeze. Albert Heijn senior a decedat in 1945, iar 3 ani mai târziu Albert Heijn a fost cotat la bursă.
În 1952 a fost deschis primul magazin alimentar cu autoservire, după model american.
Din 1956 AH oferă lunar clienților o revistă gratuită cu informații despre produse, rețete, sfaturi pentru gospodărie. De anul trecut revista apare și online.
Tot în 1956 a fost deschis primul supermarket, având în plus carne proaspătă preambalată, fructe și legume (incl. cartofi).
În 1973 a luat ființă Ahold, firma mamă a tuturor firmelor care țin de Albert Heijn.
Albert Heijn a preluat și lanțul de magazine Etos și l-a transformat în lanț de magazine de cosmetice.
De asemenea, magazinele de băuturi alcoolice Gall&Gall aparțin tot de AH. Din 2001 există și un supermarket virtual, pe albert.nl poți comanda produse care iți vor fi livrate acasă.
Nepotul lui Albert Heijn sr., Albert Heijn junior (care a decedat in 2011) a devenit directorul AH in 1958.
Lui i se atribuie introducerea cărucioarelor de cumpărături și a codului de bare.
Poate ultima găselniță a AH este app-ul Appie (acesta este și numele de alint al magazinului, dar face și referire la termenul de app), cu ajutorul căruia poți de ex. alcătui ușor pe smartphone o listă de cumpărături, o poți refolosi altă dată și poți aranja produsele de pe listă în ordinea în care sunt așezate în supermarketul tău.
Albert Heijn are mai multe mărci proprii de produse, printre care AH și Euroshopper, care practic sunt copii ale produselor mărcilor cunoscute, dar la prețuri mai mici, astfel încât magazinul este atrăgător pentru toate bugetele. Mai este și cardul bonus, un card de fidelitate cu ajutorul căruia beneficiezi de ofertele (bonus) fiecărei săptămâni. În plus, mi se pare că de două ori pe an sunt “săptămânile hamsterilor”, în care săptămânal zeci de produse sunt oferite 1+1 gratis. Mai sunt și alte posibilități, de ex. pentru fiecare euro plătit, poți primi un “timbru” de 10 cenți, când ai o colecție de 490 de timbre, adică echivalentul a 49 de euro, primești 52 de euro. Mie mi se pare un efort prea mare pentru un câștig de 3 euro, dar sunt mulți oameni care cumpără timbrele cu pricina. De mai multe ori pe an magazinul oferă la o anumită sumă, să zicem la fiecare 10 euro cheltuiți pe produse, câte un sticker sau ceva asemănător, ideea fiind că trebuie să le colecționezi ca să obții ceva. La un anumit număr de stickere, 10 de ex. primești să zicem o reducere pentru biletul de intrare la un parc de distracții sau la un musical sau alte produse. Alte acțiuni sunt gratuite, foarte populare au fost ani la rând abțibildurile cu pozele fotbaliștilor din Olanda, pe care le primeai gratuit la fiecare 10 euro cheltuiți. Ținta acțiunilor de acest gen sunt de obicei copiii, care vor dori o colecție completă de abțibilduri cu fotbaliști sau de figurine reprezentând personaje din desene animate, astfel încât părinții vor face tot posibilul să le obțină pentru copii.
Ca să revin la supermarketul din satul nostru și să vă conving cât de tare este, aflați că de câțiva ani avem posibilitatea să ne scanăm singuri produsele pe măsură ce le așezăm în cărucior, direct în sacoșă. Luăm un scanner la intrare, scanăm fiecare produs, iar la sfârșit plătim suma înregistrată de scanner la un automat. Astfel scăpăm de pașii de a așeza produsele pe bandă și de a le lua după ce au trecut de casă.
Când am fost primele dăți la supermarketul AH în Olanda, am ajuns la concluzia că olandezii nu petrec prea mult timp gătind, dacă nu vor neapărat.
Sortimentul include: mâncare gătită ambalată, care trebuie doar încălzită câteva minute la microunde și care de obicei nu este bună la gust (mare surpriză :)).
Mai toate legumele se găsesc și gata tăiate și ambalate – de ex. ciuperci felii, amestecuri de diferite cuburi de legume (mix italienesc, asiatic etc.), salată, până și cubulețe de ceapă, varză murată tocată la pungă. Pâinea este mai mult feliată, numai specialitățile sunt întregi (printre care după câțiva ani de locuit aici am descoperit o pâine care seamănă mult cu cea de casă din România). Dacă vrei pâinici, chifle, croissante, se găsesc de-a gata sau pre-coapte, ca să le mai coci tu câteva minute în cuptor. Carnea este feliată, preambalată, condimentată, marinată, pesmetată, cum vrei tu, găsești de toate felurile, iar pe etichetă scrie exact câte minute trebuie prăjită sau lăsată la cuptor. De fapt, cam pe toate mâncărurile sunt scrise instrucțiuni clare, nu ai cum să nu reușești să gătești dacă le respecți.
La noi în supermarket mai avem și o masă pentru clienți, dacă de ex. vrei sa te odihnești puțin, sau să îți aștepți soția care face cumpărături, poți lua loc, pe masă sunt întotdeauna flori, ziare și poți bea de la un automat cafea gratis. O glumă bună a unei comediene olandeze a fost cum că cineva și-a ținut ziua de naștere la Albert Heijn, cu cafea gratis, dar gluma s-a îngroșat când a vrut să servească musafirii cu tort adus de la alt supermarket 🙂
În orice caz, mi se pare un lucru lăudabil că Albert Heijn din Made, care e totuși un sat de 11.000 și ceva de locuitori, a reușit pentru a doua oară să se distingă dintre sute de alte supermarketuri. Revin cu poze dacă prind magazinul la țol festiv zilele următoare. 🙂
Advertisements
 
8 Comments

Posted by on 3 February 2012 in Actualitati, Fenomene olandeze

 

Tags: , , , ,

8 responses to “Cel mai tare supermarket olandez

 1. ioana

  5 February 2012 at 19:47

  Adica iti scanezi singura produsele si platesti la un automat si dl. Van Meel are incredere ca ai scanat toate produsele??? Hmmmm
  Ce chestie domne’, ce chestie…

   
  • rominol

   5 February 2012 at 19:51

   Ei, in mare are incredere, dar sunt si controale uneori, mie mi se intamplau intr-o vreme foarte des, cred ca stiau ei ca nu sunt de-a lor 🙂
   Dar chiar si asa, iti scaneaza o controloare cateva produse si daca sunt OK, considera ca totul e OK si poti pleca…

    
 2. cika

  6 February 2012 at 15:50

  bravo dom’le! sun tmandra ca am avut ocazia sa trec si eu prin el:))

   
 3. Ioanabanana

  12 February 2012 at 22:27

  urmatorul pas ar fi etichetele digitale cu preturile si gata, locul I este asigurat pe veci :))

   
  • rominol

   13 February 2012 at 0:34

   Haha, ca bine zici, inca nu avem!

    
 4. peter verhoeven

  25 June 2012 at 8:37

  Miki ik moet zeggen ik ben heel verrast dat je er zoveel werk van hebt gemaakt
  Het is niet alleen heel leuk gedaan maar ook nog eens heel boeiend en ook erg leuk dat je zo positief bent over ons nederlanders haha
  Helaas kan ik niet alles lezen maar ik zal er zeker meer op kijken ga zo door en ontdek nog meer over het prachtige nederland met toch wel een bijzonder volkje

  groet Peter

   
  • rominol

   25 June 2012 at 8:49

   Ha, wat aardig, dank je voor het lezen en je woorden! Ik heb nog genoeg onderwerpen en elke dag bijna komen er nieuwe bij, dus het komt goed.

    

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: