RSS

Carnavalul olandez

20 Feb

In fiecare an Olanda, mai ales sudul ei, respectiv provinciile Noord-Brabant (in care locuiesc) si Limburg, cunoaste 4 zile de dezmat total pe perioada Carnavalului.

De sambata pana marti seara, ultima seara inaintea inceperii Postului Pastelui, de obicei deci in februarie (respectiv anul acesta are loc acum), cine are chef sa petreaca, are ocazii multiple sa o faca.

Exista doua feluri de carnaval in Olanda, Bourgondisch (de care avem parte noi) si Rijnlands.

Cel Bourgondisch implica printre altele schimbarea pe perioada carnavalului a numelui localitatilor in care se sarbatoreste, de ex. la noi satul Made devine De May (care este si denumirea satului in dialectul local):

Carnavalul mai implica numirea unui print cu un alai, in fiecare oras sau comuna cate unul, care va primi de la primar cheia orasului pentru cele 4 zile, ceea ce simbolizeaza ca tot orasul va fi in mainile printului si va sarbatori sub indrumarea lui carnavalul. Printul va fi prezent la diverse festivitati, de ex. va face parte din fiecare parada.

Parada consta in care mari cu o anumita tema si insotite de muzica tare, care construite de cate o asociatie formata din pasionati (de obicei tineri) intr-ale carnavalului, dar si grupuri mici, chiar si numai o persoana, care ilustreaza de obicei cate o expresie olandeza (in dialect), care are doua sensuri si devine astfel comica. Grupurile mici sunt cele care si interactioneaza mult cu publicul. Mai sunt si cateva fanfare de obicei.

Multi olandezi isi decoreaza casele in perioada carnavalului, fie cu steaguri, fie cu masti de clovni sau baloane:

Parada este insa doar asa, de decor, desi plina de voie buna, ce este insa sufletul carnavalului sunt petrecerile, pentru care multi olandezi isi iau chiar si zile libere de la serviciu, pentru a putea chefui din plin. In saptamana in care are loc carnavalul este intotdeauna si vacanta scolara, astfel incat olandezii neiubitori de carnaval pot sa se refugieze in strainatate la schi (ceea ce fac in masa). Petrecaretii infocati insa, majoritatea costumati, petrec nopti la rand, o traditie fiind parcurgerea mai multor baruri, cafenele, discoteci intr-o seara, pentru a chefui in cat mai multe locuri.

Pe mine traditia asta nu m-a prins, pe de o parte pentru ca nu suport oamenii beti, care sunt majoritari la petrecerile astea, pe de alta pentru ca muzica tipica de carnaval mi se pare ingrozitoare. Si vorbind de muzica olandeza, nu pot sa nu va dezvalui o miscare de dans nelipsita de la petrecerile olandeze: poloneza, ilustrata mai jos:

Advertisements
 
2 Comments

Posted by on 20 February 2012 in Fenomene olandeze, Traditii, sarbatori

 

Tags: , , , , , , ,

2 responses to “Carnavalul olandez

 1. Ioanabanana

  5 March 2012 at 22:42

  da` p-asta il stii? :))

   
  • rominol

   6 March 2012 at 8:04

   Asta se danseaza la chefurile romanesti de carnaval si de altfel cu orice ocazie? 🙂

    

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: