RSS

Fenomenul Paracetamolparadijs

08 Mar
Cum bine remarca o cititoare fidela a blogului, olandezii par sa aiba un cuvant pentru orice.
Asa si “paracetamolparadijs”, adica paradisul paracetamolului, care face referire la un aspect care mi-a devenit evident deja de la inceputul vietii in Olanda: aici orice boala, durere, problema de sanatate se trateaza cu leacul universal: PARACETAMOL. Aspirine, nurofene, antibiotice, nimic nu se ridica la inaltimea paracetamolului.
Olandezii oricum sunt oameni care de obicei duc raceli si gripe pe picioare si numai in cazuri extreme sunt dispusi sa mearga la medic, iar daca ajung la medic, de foarte multe ori aud ceea ce stiau deja din fasa, cum ca sa se trateze cu paracetamol. La antibiotice sau orice alternativa a paracetamolului se trece abia in cazuri clar disperate.
Daca, strain fiind, vrei sa pari integrat si sa ii arati unui olandez ca stii foarte bine ca e cazul sa iei paracetamol, nu face greseala sa spui: “am luat un paracetamol”. Nu te va intreba nimeni ce concentratie a avut paracetamolul, nu intereseaza, regula clara insa este ca trebuie sa iei 2! Asa ca, intotdeauna, anuntul tau: “am luat un paracetamol”, va fi urmat de reactia transanta a olandezilor: “unul? aaa nu, trebuie sa iei 2, intotdeauna 2, altfel nu ajuta!”. Iar de unde deci unul nu ajuta, 2 fac minuni si te scot din orice boala.
Nu cred ca exista casa in Olanda in care sa nu se afle macar o cutie de paracetamol. Asta si pentru ca in Olanda paracetamolul se cumpara la orice drogherie si supermarket, nu neaparat la farmacie.
Se pare ca este si mult mai ieftin decat in alte tari, am gasit un articol din 2010 in care scrie ca belgienii care locuiesc aproape de granita cu Olanda vin si cumpara in masa, si cate 10 cutii odata, datorita pretului redus. Ba gasesc chiar cum ca pacienti cronici belgieni au venit in Olanda cu mai multe autocare pentru a se aproviziona cu paracetamol ieftin, calatoria fiind gratuita (organizata de un partid politic). Mai gasesc si undeva cum ca in Belgia costa 4,50 euro iar in Olanda 0,50 euro. Actiunea a avut succes si pretul paracetamolului a fost redus la jumatate in Belgia.
Din Germania vin asa zisi “paracetamoltoeristen”, turisti pentru paracetamol, pentru ca nemtii pot cumpara numai 20 de tablete fara reteta.
Si in Olanda s-a propus reducerea numarului de tablete/cutie, in medie 2.000 de olandezi fac anual intoxicatie de la paracetamol folosit abuziv timp indelungat.
Desi nu ar fi o solutie, pentru ca s-ar putea in continuare cumpara mai multe cutii mai mici.
Oricum propunerea din 2010 nu a fost acceptata, s-a considerat ca responsabilitatea este a consumatorilor, care sunt informati despre riscuri prin intermediul instructiunilor de folosire din cutii.
Eu oricum nu imi pot imagina olandezii despartiti de paracetamolul lor sfant.
Advertisements
 
1 Comment

Posted by on 8 March 2012 in Fenomene olandeze

 

Tags: , ,

One response to “Fenomenul Paracetamolparadijs

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: