RSS

Începutul primăverii în Olanda

10 Mar

Aceeași provincie Friesland, cunoscută pentru turul pe patine al celor 11 orașe, are și o tradiție legată de primăvară: găsirea primului ou de nagâț.

Primul ou găsit și înregistrat este apoi oferit comisarului reginei (pe vremuri chiar reginei) și simbolizează începutul primăverii. Comisarul reginei aşează oul într-un vas cu apă, iar dacă oul pluteşte, este o dovadă clară că este proaspăt, iar apoi comisarul îl mănâncă.

Sursa: http://www.joustercourant.nl/gemeentenieuws/3291/sulveren-ljip-voor-kievitseivinder-jan-oosterman/

Anul ăsta s-a întâmplat sâmbătă, 10 martie. Și tind să cred că are dreptate tradiția asta, pentru că a doua zi a fost prima zi superbă de primăvară, 15° C și soare.

Tradiția este însă mai puțin nevinovată decât pare: în toată Europa este interzisă strângerea ouălor de nagâț, pentru Friesland s-a făcut însă excepție, din motive “cultural-istorice”.

În perioada 1 martie-9 aprilie este permisă adunarea a maxim 6.934 de ouă (cum s-o fi ajuns la numărul ăsta?). De asemenea, culegătorii de ouă trebuie să aibă o legitimaţie specială, emisă de o asociaţie de protecţie a păsărilor recunoscută, astfel încât, dacă posesorul unei asemenea legitimaţii nu respectă regulile, legitimaţia i se poate anula. Iar de persoana este permisă culegerea a max. 15 ouă. Fiecare ou găsit trebuie înregistrat prin sms, după care se primește un sms înapoi în care se comunică găsitorului dacă are voie să ia oul acasă sau nu. Mă întreb câți pasionați ai ouălor de nagâț “uită” să trimită un sms și, sincer, nu văd cum pot măsurile astea să împiedice populaţia să ia oricâte ouă vrea.

Se pare că în fiecare primăvară sunt în jur de 6.500 de locuitori ai provinciei care pornesc în căutarea ouălor, iar toată tradiţia este cumva o chestie de orgoliu, găsitorul primului ou primeşte de la comisarul reginei un mic nagâţ din argint şi un premiu de 15 euro, insă ce pare mai important este faptul că e considerat un adevărat erou (???). Asta mai înţeleg, oarecum, eventual, dar după ce s-a făcut cunoscut primul găsitor, de ce mai caută mii de oameni ouă? Dacă trăiau într-o ţară săracă, în care mancarea e un lux, mai ziceam, dar cum nu e cazul, nu pot să ii înţeleg. Cică ar fi delicatese şi se mănâncă chiar şi crude. Citesc pe internet ce scrie un locuitor al provinciei cum că, locuind acolo, eşti instigat de către prieteni să cauţi ouă, cum vine primăvara, cum devin oamenii neliniştiţi şi ies pe câmp. Persoana respectivă mai scrie şi că nu se opresc la ouăle de nagâţ, ci adună şi mai ales ouă de raţă… Astfel încât chiar nu am încredere că respectă multă lume regulile…

Conform Asociaţiei pentru Protecţia Faunei, din 1996 încoace populaţia nagâţilor a scăzut drastic în Friesland, iar păsările ar trebui de fapt protejate. Însă nu se ia încă în considerare propunerea asta.

Ba mai mult, preşedintele Uniunii Observatorilor Păsărilor din Friesland vine cu propunerea de a introduce căutarea şi adunarea ouălor de nagâţ pe lista UNESCO a patrimoniului imaterial, pentru că este o tradiţie veche de secole, transmisă din tată în fiu. În fiecare an obiceiul provoacă discuţii şi dacă ar fi pe lista UNESCO ar fi recunoscut definitiv.

Advertisements
 

Tags: , , , , ,

One response to “Începutul primăverii în Olanda

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: