RSS

Fenomenul ROKJESDAG

20 Mar

Cum azi a inceput oficial primavara anului 2012 (si da, am dreptate, anul acest nu incepe pe 21 martie, ci deja pe 20), un alt fenomen olandez (partial, pentru ca inteleg ca exista si in America) este pomenit tot mai des: rokjesdag (ziua fustitelor, skirt day in America).

Cuvantul exista de mai demult, si este sinonim cu bloesjesdag (ziua bluzitelor).

Ziua fustitelor este, conform scriitorului Martin Bril, care a facut fenomenul cunoscut acum 16 ani, prima zi de primavara insorita si suficient de calda, in jur de 18 grade dupa-masa si nu prea rece dimineata, cand dintr-o data multe femei ies pe strada in fuste, cu picioarele goale. Deodata se umplu strazile de femei in fuste, de parca s-au vorbit intre ele.

M. Bril se minuna mai ales de spontaneitatea cu care pare sa se intample acest fenomen, citez: “Cum stiu toate femeile ca e ziua fustitelor? Nu se face tamtam, nu se anunta la radio sau televizor. Este vorba deci cu adevarat despre de un presentiment care le viziteaza pe mii de femei in acelasi moment”.

Intre timp insa M. Bril a decedat (in 2009), iar acum radioul si televiziunea nu fac decat sa incerce sa determine femeile ca o anumita zi va fi ziua fustitelor, astfel incat exact spontaneitatea care statea la baza intregului fenomen este distrusa. La buletinele meteo, in presa, peste tot se anunta “ziua X este ziua fustitelor anului 2012”. Ba mai exista si un app pentru smartphone: skirt alert.

Ceea ce nu au reusit sa distruga total este faptul ca nu exista certitudine. De ex. saptamana trecuta s-a spus ca joi 15 martie este vreme pentru ziua fustitelor, insa nu stie nimeni daca chiar a fost luata in considerare. Conform ziarului in care publica M Bril articole, nu poate in nici un caz fi vorba sa fi fost saptamana trecuta, nu s-au vazut decat cateva fuste ratacite, dar nu a fost o iesire in masa. Deci poate ca ziua fustitelor va fi abia saptamana asta joi, cand din nou se anunta vreme calda si insorita. Sau poate abia in aprilie, pentru ca M. Bril scria ca in general se intampla in jur de 15 aprilie. Dar in ultimii ani mi se pare ca primavara incepe tot mai devreme, asa ca cine stie?

Advertisements
 

Tags: , , , ,

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: