RSS

Pastile in Olanda

12 Apr

Dupa cum am mai scris (in dec. 2011), Pastile se afla pe locul 5 in topul sarbatorilor preferate ale olandezilor. Ce inseamna insa Pastile pentru olandezi, asta e o intrebare buna.

Pentru olandezi, semnificatia Pastilor (ca sa nu mai zic a zilelor precum Vinerea Mare) este in mare masura necunoscuta.

S-a efectuat un sondaj din care a reiesit ca tinerii intre 26 si 34 de ani asociaza Pastile mai degraba cu Iepurasul decat cu Iisus. Din olandezii care au peste 34 de ani doar 10% fac legatura intre Pasti si Invierea lui Iisus (si toate ideile asociate cu asta, precum linistea, lumina, invingerea asupra mortii). Nu e de mirare deci ca nu merg nici la slujba de inviere. Doar 3,2% din olandezi asociaza Pastele cu iertarea, care este semnificatia de baza a sarbatorii.

Pastele este deci o sarbatoare care si-a pierdut semnificatia pentru multi olandezi. Similar este si Craciunul, care inseamna a face cumparaturi, a impodobi bradul si casa, a manca ceva mai fastuos si a vizita rude. Pastele nici macar obiceiurile astea nu le are, multi olandezi nu au planuri speciale cu ocazia acestei sarbatori. Sarbatoarea pare a se reduce la primavara, (oua de) ciocolata si o zi libera in plus (lunea). Iar lunea este de multe ori pierduta aiurea in magazine de mobila, printre putinele magazine deschise in ziua respectiva, unde merge lumea sa caste gura, nu sa cumpere neaparat ceva.

O traditie de care se mai tine cont pe alocuri este cea a “pomului de Paste”, adica impodobirea unor crengi cu oua de lemn sau plastic, pene si alte brizbrizuri. Care arata de ex. asa, e o poza de pe internet, nu va imaginati ca e de la noi din casa.

Sursa: ideetjesklasjufkatia.blogspot.com

Pentru copii, iepurasul ascunde oua vopsite in gradina, care trebuie cautate si adunate, asta fiind singura lui indatorire. Dar chiar si vopsitul oualor pare un efort care nu mai are sens si sunt adesea inlocuite cu ouale de ciocolata.

Un moment care ii incanta in fiecare an pe olandezi este cand papa in binecuvantarea lui “Urbi et Orbi” ii aminteste pentru ca florile care impodobesc piata Sfantul Petru vin din Olanda, asa ca se conteaza intotdeauna pe un cuvant de multumire din partea papei, in limba olandeza.

Pana anul asta nu am fost constienta de o traditie, cea a focului de Pasti. Traditia exista numai in anumite parti din Olanda si in alte tari invecinate.

Anul acesta s-a aprins in orasul Espelo ceea ce se spera ca va intra in Cartea Recordurilor ca cel mai mare foc de Pasti, respectiv aproape 46 de metri inaltime. La realizarea focului au participat circa 300 de olandezi de-ai locului, care inca din noiembrie au inceput sa adune lemn pentru foc, iar din ianuarie au inceput sa formeze gramada care a fost aprinsa in duminica Pastilor.

NU.nl/Heidie Duteweert

Sursa: www.nufoto.nl
Advertisements
 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: