RSS

Fenomenul Avondvierdaagse

04 May

Avond = seara, vierdaagse = care dureaza 4 zile.

Este vorba despre un fenomen croit pe sufletul multor olandezi care sunt pasionati de mersul pe jos.

O data pe an, in mai-iunie, se organizeaza in fiecare oras si comuna olandeza acest eveniment (nu are o data anume, este la alegerea fiecarui oras) la care participa copiii de scoala si care consta in mersul pe jos timp de 4 seri consecutive si parcurgerea unei anumite distante, in functie de varsta si cheful copiilor: 5, 10 sau 15 km (in total, nu in fiecare seara!).

Copiii sunt atrasi de faptul ca isi pot petrece serile impreuna cu colegii si prietenii lor topaind pe strazi si cantand sau strigand diferite lozinci pentru a ii determina pe cei din fata lor sa mearga mai repede. La finalul celor 4 seri, daca au parcurs intreaga distanta pentru care s-au inscris, castiga o medalie, dar mai ales tone de dulciuri si flori de la parinti (care in general ii insotesc pe copii) si de la rudele si prietenii care vin special sa ii incurajeze si sa ii astepte la finish. O poza de pe internet:

Pentru ca nu numai copiii participa cu placere la asa un eveniment, exista multe evenimente asemanatoare pentru adulti, parcurgerea unei anumite distante pe plaja, prin paduri etc.

Evenimentul culminant este cel organizat anual, inca din 1909, in orasul Nijmegen si imprejurimi (Nijmeegse Vierdaagse), care dureaza 4 zile si la care participa anual circa 40.000 oameni (se pot inscrie max. 45.000)  si care va avea loc anul acesta intre 17 si 20 iulie (incepe intotdeauna intr-a treia marti din iulie). Este cel mai mare eveniment de acest fel din lume. Participantii sunt preponderent olandezi, dar vin si din multe alte tari, pana si din Australia, Canada, SUA, Japonia, Rusia, in mare parte sunt civili, dar sunt si grupuri de soldati care participa. Distanta totala este 30, 40 sau 50 km, la alegere.

Evenimentul este o mare petrecere pentru participanti, desi parcurgerea distantei poate fi grea si destui participanti abandoneaza din cauza oboselii, a basicilor sau a altor afectiuni. Locuitorii din zona ies sa ii incurajeze si sa le ofere bauturi, masaje, sa ii stropeasca cu apa, multa lume se costumeaza haios, se difuzeaza muzica, este o atomsfera de sarbatoare, mai ales vinerea, in ultima zi. Cei ce trec de finish primesc gladiole, care sunt florile specifice oferite pentru prestatii deosebite (din vremurile romane cand gladiatorilor care castigau o lupta in arena li se aruncau gladiole). Strada pe care se incheie evenimentul primeste in ultima zi numele “Via Gladiola”.

 

Pentru anul acesta perioada de inscriere s-a incheiat, deci daca v-am facut pofta, puteti merge in iulie ca spectatori si mai aveti un an sa va pregatiti si sa va inscrieti incepand din februarie 2013. Eu vin sa va vad, daca participati 🙂

Detalii pe site-ul oficial: http://www.4daagse.nl/

Advertisements
 
3 Comments

Posted by on 4 May 2012 in Fenomene olandeze

 

Tags: , , , , ,

3 responses to “Fenomenul Avondvierdaagse

 1. lia

  5 May 2012 at 8:09

  Foarte interesant evenimentul si articolul! Multumim! Ne pregatim pentru anul viitor!:)

   
 2. eumiealmeu

  15 May 2012 at 19:38

  decat o asa mare inghesuiala, acolo, mai bine sa incercam sa implementam aici acest obicei… nu se va repezi nimeni sa vina si noi vom fi cei mai castigati: vom evolua :-), fara concurenta!

   

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: