RSS

Luna mai in Olanda

09 May

Luna mai in Olanda este plina de zile deosebite.

Pe 4 mai se comemoreaza anual mortii cazuti in al doilea razboi mondial, iar la ora 20.00 se tin 2 minute de reculegere. Olandezii iau cele 2 minute (si de altfel intreaga zi) in serios si pot fi emotionati la gandul ca atatia oameni au murit pentru ca acum sa se poata trai intr-o tara libera. Regina este prezenta in fiecare an in Amsterdam, depune o coroana si este martora la intregul eveniment.

Pe 5 mai se sarbatoreste Ziua Eliberarii, cand s-a terminat razboiul pentru Olanda, care in alte tari este o zi libera (evenutal o alta data in mai), in Olanda insa in mare numai odata la 5 ani. (De asemenea, Olanda sarbatoreste Ziua Muncii, 1 Mai, prin munca, nu este o zi libera ca in majoritatea tarilor. Eu cred ca motivul este ca 30 aprilie este ziua nationala a Olandei, Ziua Reginei, si ca nu se pot accepta doua zile consecutive libere.)

A doua duminica din mai este Ziua Mamei, care se sarbatoreste in Olanda de prin 1925. Mamele sunt rasfatate, nu fac treburi casnice, primesc cadouri si des li se aduce micul dejun in pat. La fel si tatii, care au o Zi a Tatalui in a treia duminica din iunie. In Olanda nu se sarbatoreste insa Ziua Femeii pe 8 Martie, pe cand in Romania 8 martie este considerata si o zi a mamei.

O traditie populara, cunoscuta in randul iubitorilor de plante si ai gradinaritului, este cea legata de “sfintii de gheata”, care sunt sarbatoriti (teoretic) pe 11, 12, 13 si 14 mai. Se spune ca abia dupa jumatatea lunii mai si deci dupa ce trec sfintii de gheata sansele ca noaptea sa mai dea un inghet scad si se pot planta flori care sunt sensibile la inghet. Asa ca, indiferent cat de frumoasa ar fi vremea pana la data asta, multi gradinari amatori asteapta (cu nerabdare) sa isi infrumuseteze gradina.

De multe ori, la fel si anul acesta, pica si doua sarbatori religioase in mai, Inaltarea si Rusaliile, zile libere, destul de rarute in Olanda de altfel. Urmatoarea sarbatoare este Craciunul, deci avem de asteptat ceva.

Advertisements
 
2 Comments

Posted by on 9 May 2012 in Traditii, sarbatori, Vremea

 

Tags: , , , , , , ,

2 responses to “Luna mai in Olanda

 1. Lia

  9 May 2012 at 18:16

  Ar trebui sa ne mutam in Spania, acolo sunt multe fieste si punti:)

   
  • rominol

   9 May 2012 at 18:52

   traiasca fiestele 🙂

    

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: