RSS

Olanda, tara tutuielii

10 May

In olandeza, lungul cuvant romanesc “dumneavoastra” se traduce prin scurtul “u” (pronuntat ü). In viata de zi cu zi insa nu il auzi prea des.

Pentru mine tutuiala olandeza excesiva a fost ciudata la inceput, intre timp insa m-am obisnuit, desi ramane o oarecare nesiguranta: cand e cazul sa spun “dumneavoastra”?

Nu ca as tine prea tare la formele rigide sau stupide (gen: “domnul Gica”) aplicate in Romania, insa macar stiu ca daca folosesc “dumneavoastra” in Romania, nu e ceva deosebit, pe cand in Olanda numai in anumite cazuri rare e cazul sa se foloseasca, altfel mi se pare ca risc sa par prea teapana.

Se tutuieste mai toata lumea, de la colegi de toate varstele (nu am niciun coleg caruia sa ma adresez cu “dumneavoastra”, nici chiar colegii de peste 60 de ani, eu avand 32), pana la sef si chiar directorul firmei, toti ne spunem pe prenume si suntem “tu”.

Inteleg ca se poarta si la scoala, elevii spun pe nume si “tu” profesorilor, lucru care deranjeaza acelasi partid PVV (care a avut “minunata” initiativa a site-ului de plangeri impotriva persoanelor din Estul Europei) si care ar vrea sa oblige elevii sa se formalizeze in adresare.

Clientii cu care lucram la birou, cam toti sunt “tu”, chiar daca nu ne-am cunoscut niciodata personal si nu am stabilit ca ne vom tutui, o facem automat.

Tutuiala are avantajele ei, te simti mai usor apropiat, familiar.

Uitandu-ma pe internet observ ca nu sunt reguli clare, sigur, bunele maniere spun, ca si in romana, ca se incepe cu “dumneavoastra” si numai cand una dintre persoane propune tutuiala se trece la ea, in practica insa nu e asa, de multe ori tutuiala se aplica de la inceput. Poate si de asta olandezii sunt cunoscuti drept oameni directi si deschisi.

Eu de ex. nu tutuiesc doctorii sau persoanele care clar sunt destul de inaintate in varsta. In rest nu prea am limite in tutuiala. Daca o fi sa se supere cineva, am o scuza: nu sunt olandeza 🙂

Advertisements
 
2 Comments

Posted by on 10 May 2012 in Fapt divers, Fenomene olandeze

 

Tags: , , ,

2 responses to “Olanda, tara tutuielii

 1. Diana Coman

  14 May 2012 at 14:38

  Nu e o chestiune s-o fi inventat-o (ori s-o aplice doar) olandezii (vezi scandinavii, americanii, englezii etc). Totusi, e vorba doar de o schimbare a modului de marcare a pozitiei relative a doi indivizi: ca si daca-i zici tu sefului, tot nu esti pe aceeasi pozitie, desi poate te poti amagi mai usor ca ai fi.

   
  • rominol

   15 May 2012 at 9:54

   Nu pretind ca tutuiala e inventata de olandezi, ci ca e tipica pentru ei, spre deosebire de romani unde “dumneavoastra” se foloseste mult mai mult.

    

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: