RSS

Despre pronuntarea olandeza sau Au, ma doare in gat!

31 Jul

Intreaba orice ne-olandez cum suna limba olandeza si bag mana in foc ca raspunsul va fi in majoritatea cazurilor ceva de genul: hhhggggrrrrrrr.

Adevarul asta e, e sunetul cel mai tipic olandez acest hhhhhhhggggggrrrrrrr gutural. Nu toate cuvintele il contin, desigur, dar uneori, ca un facut, ai parte de o aglomerare de haraieli din astea intr-o singura propozitie, incat nu iti vine sa-ti crezi urechilor cum ca asta este o limba umana, pentru ca prea seamana cu ceea ce graiesc extraterestrii in unele filme.

Sunetul in chestiune este felul in care se pronunta in limba olandeza litera “g” (banuiesc ca e o surpriza si ca v-ati fi asteptat sa fie litera “h”, sau?), care suna ca un “h” romanesc, insa combinat cu un “g” si pronuntat din strafundurile gatului, dupa ce treci de omusor si de amigdale, cu cat mai adanc, cu atat mai bine.

Cand am invatat limba olandeza, norocul meu a fost faptul ca locuiesc in sudul Olandei, in provincia Brabant, care are o caracteristica prielnica in privinta acestui sunet: aici avem parte de un “zachte G”, adica un “G moale”, ceea ce inseamna ca haraiala guturala este mult mai moderata fata de restul tarii, motiv pentru care mi se pare ca pronunt sunetul respectiv destul de usor si de bine.

Norocul asta nu rezolva insa tot ceea ce e  legat de litera asta problematica. Cand cuvantul incepe cu “gr…”, de ex. “grijs” (adica “gri”), haraiala se ingroasa, incercati si voi sa pronuntati un “h+g” gutural urmat de “r” – parca porniti un motor, nu? Asta insa nu e tot, mai sunt si alte combinatii, chiar mai ucigatoare: un exemplu cuvantul “graag” (care inseamna “cu placere”) care in plus se termina tot in “g” – faceti o incercare, ce ziceti? Va simtiti partial olandezi?

Ce imi da mie cel mai mult de furca este combinatia, in acelasi cuvant, a unui “g”cu un “h” de gen “gehaald” sau “hygiëne”. Aici organele mele romanesti clacheaza lamentabil, astfel incat “h”-ul incepe sa sune a “g” si invers, in orice caz nu cum ar trebui. Trecerea de la un sunet dificil (“g”) la unul obisnuit (“h” care se pronunta absolut normal, ca si in limba romana), dar totusi asemanator cu primul, este limita mea si dovada clara ca nu sunt si nu voi fi niciodata olandeza.

Cred ca ati prins gustul asa ca va mai dau cateva cuvinte si combinatii sa exersati:
Graag gedaan = Cu placere

Goedemorgen (“oe” se pronunta “u”) = Buna dimineata

Gehoor = Auz.

Recomandare: dupa citirea si pronuntarea cuvintelor luati un Strepsils sau o lingurita de miere 🙂

Advertisements
 

Tags: , , ,

7 responses to “Despre pronuntarea olandeza sau Au, ma doare in gat!

 1. ioana

  31 July 2012 at 19:47

  Sase sasi in sase saci :)))

   
  • rominol

   31 July 2012 at 19:48

   Cam asa dar putin mai greu:)

    
 2. whiteadi

  1 August 2012 at 7:24

  cand rar mai vad ceva fete dragute si apoi le aud cum haraie pedalez mai departe

   
 3. VOC

  18 November 2012 at 14:51

  Cu g-ul m-am obișnuit repede (locuiesc în A’dam). Mai nașpa mi se par vocalele/diftongii, unde sunt o grămadă de subtilități: eu/au/ui pronunțate asemănător, aceeași scriere pronunțată diferit în funcție de cuvânt (heel/meer), aceeași pronunție scrisă diferit (ei/ij), vocale scurte și lungi care de fapt sunt alt sunet, nu același sunet pronunțat mai lung sau mai scurt (aa – e ca a românesc, dar mai lung; a – e mai degrabă ca o combinație între a și o) și o groază de alte chestii care nici nu-mi trec prin cap acum.

   
  • Miki

   18 November 2012 at 21:14

   Multumesc pentru comentariu, ai dreptate, de fapt cand am scris articolul imi propusesem sa mai scriu si despre alte minunatii ale limbii olandeze, printre care unele numite de tine. Mie “ui” mi se pare criminal.

    
 4. Esmee

  17 December 2014 at 6:47

  gehoorzaam (ascultator, supus), chagrijnig (sahareainag), morocanos, gierigheid (zgarcit, cineva care tine banii numai pt el)

   

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: