RSS

Focurile de artificii de revelion in Olanda

31 Dec

E lucru clar, in fiecare dimineata de 31 decembrie, in Olanda pare sa inceapa razboiul. Intre orele 10.00 si 02.00 in ultima zi a anului este permisa folosirea focurilor de artificii in Olanda. Si, cum iubitori sunt multi, bubuielile nu se lasa asteptate. Parem a fi bombardati, e ziua in care nu imi place sa ies din casa, pentru ca peste tot stau mai ales baieti cu pocnitori, dar chiar si cu focuri de artificii care sunt irosite in timpul zilei, cand nu se vede mare lucru din ele, iar mie chiar mi se pare o atmosfera dusmanoasa 🙂

La fiecare sfarsit de an, focurile de artificii sunt subiect de discutie in Olanda. Artificiile de revelion sunt o traditie la care multi olandezi tin. Pentru ca legile in aceasta privinta sunt foarte stricte (artificiile se pot vinde numai in ultimele 3 zile ale anului, se pot folosi numai intre orele amintite mai sus, cantitatile care pot fi cumparate de catre o persoana sunt limitate), exista intotdeauna probleme, pentru ca oamenii vor sa cumpere din timp artificiile sau vor artificii mai spectaculoase, care nu se vand in Olanda, dar se gasesc peste granita in Belgia, unde, pe deasupra, se pot si cumpara tot anul, si se pare ca sunt si mai ieftine, asa ca multi olandezi sunt tentati sa cumpere artificii din vecini. O alta problema este formata de olandezii nerabdatori care nu respecta perioada in care artificiile sunt permise, astfel ca in jurul Craciunului se incepe deja cu aprinderea artificiilor, ceea ce nemultumeste multa lume. Special pentru aceasta categorie de olandezi s-a creat anul acesta un site pe care se pot depune plangeri legate de artificii. Site-ul a avut asa un succes incat a fost blocat de mai multe ori din cauza numarului ridicat de vizitatori. Se pare ca s-au inregistrat peste 1.000 de plangeri pe ora, pana acum peste 50.000, iar la final, dupa 1 ianuarie, plangerile se vor strange si vor forma un argument pentru partidul de stanga care doreste sa se interzica folosirea artificiilor de catre persoane particulare. S-a efectuat un sondaj si rezultatul a fost ca mai bine de jumatate dintre olandezi ar fi de acord cu interzicerea in totalitate a folosirii focurilor de artificii de catre populatie.

P1140121

Ca sa intelegeti cat de seriosi sunt olandezii in privinta artificiilor, anul trecut au cheltuit in jur de 70 de milioane pe ele (Olanda are cam 16 milioane de locuitori). Anul acesta se pare ca numarul cumparatorilor a scazut, dar suma medie cheltuita a crescut cu 2 euro, de la 45 la 47.

Alte probleme legate de artificii sunt faptul ca sunt sau pot fi periculoase, atat pentru oameni, pentru ca pot sa explodeze intr-un moment neasteptat sau pot sa se rastoarne, cat si pentru geamuri, vitrine, statiile de autobuz din sticla, cutiile postale care din aceasta cauza sunt protejate si micsorate, astfel incat numai plicurile de dimensiuni normale pot fi introduse. Pe deasupra, artificiile polueaza aerul, putand fi o problema pentru persoanele care sufera de astm sau alte afectiuni, carora li se recomanda ramanerea in interior pe 1 ianuarie.

Nu stiu cum o fi pe unde va aflati voi, sper sa fie mai putine bubuituri si mai multe focuri de artificii frumoase, organizate, pe la miezul noptii.

La multi ani!

_DSC1539

Ultima fotografie © Jack Vehoeven, sunt artificii din spatele casei noastre, ca si in cealalta fotografie.

Advertisements
 
4 Comments

Posted by on 31 December 2012 in Actualitati, Fenomene olandeze, Traditii, sarbatori

 

Tags: , , , ,

4 responses to “Focurile de artificii de revelion in Olanda

 1. Mira

  31 December 2012 at 16:27

  Ah, şi eu credeam că doar în România e scăpată povestea asta de sub control… doar că aici se bubuie de câteva zile… Sunt periculoase aceste pocnitori, artificii, aruncate aiurea pe stradă, doar să se distreze. Nici mie nu-mi place. Cred că şi la noi un astfel de site ar avea succes, doar că pe urmă nu ştiu cine ar lua în seama toate acele reclamaţii.. 😀 Poate în Olanda se va schimba ceva în privinţa asta, aici nu prea cred… 🙂

   
  • Miki

   31 December 2012 at 16:42

   Va tin la curent, evident, cu orice schimbare 🙂
   O seara frumoasa!

    
 2. whiteadi

  31 December 2012 at 19:03

  ma seaca la culme artificiile astea
  nici in casa nu scapi de zgomotul asta
  in jur de ora 0 e ca in Beirut, se cutremura tot in jur
  mai e putin 🙂
  azi am fost pana in centru (Almere Stad) si am calcat pe o gramada de din astea folosite, mai ales sub poduri e ca un covor, DEJA!
  An nou fericit, fara legatura cu artificiile doar daca nu cumva altceva sa produca artificii 😉

   
  • Miki

   31 December 2012 at 19:10

   Haha, asa e, un razboi in toata legea. Mai e putin, macar la miezul noptii sunt artificii frumoase. Multumesc la fel, si voua un an nou bun, vesel si sanatos!

    

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: