RSS

Gogosile olandeze de revelion

02 Jan

Revelionul a trecut, impreuna cu un fenomen tipic olandez.

In Olanda, de revelion se mananca gogosile olandeze numite oliebollen, adica bile de/cu ulei.

Aceste oliebollen se mananca si cu alte ocazii, de ex. cand sunt balciuri sau alte activitati stradale, intotdeauna se gaseste si o ghereta ambulanta cu oliebollen.

P1130962

Poate va intrebati ce sunt oliebollen mai exact, am sa citez o scriitoare olandeza, Hanna Bervoets, care a scris pe twitter:
“Da, le numim bile de ulei. Sunt un fel de donuts (gogosi americane), numai ca fara gaura in mijloc, mai grase si fara gust. Vrei una?”

P1140117

Adevarul e ca sunt grase, asa imbibate in ulei, dar nu sunt chiar total lipsite de gust, mai ales cele cu stafide sau cubulete de mar. Iar cele simple sunt salvate de zaharul pudra presarat pe ele. Forma lor este nedefinita, spre deosebire de alte gogosi pe care le cunosc eu, asta se datoreaza faptului ca aluatul este dozat cu ajutorul unui fel de polonic.

In fiecare an se desemneaza prajitorul celor mai bune oliebollen, care, dupa ce obtine titlul, se poate astepta la cozi enorme mai ales in ultima zi a anului. Asa s-a intamplat si acum in localitatea Maarssen, unde doritorii s-au postat deja de la ora 5 in fata magazinului care a inceput sa vanda oliebollen de la ora 6. Coada a fost de sute de metri, iar brutarul s-a pregatit sa lucreze din greu.

Alti olandezi fac oliebollen acasa, dar nu ma pot pronunta daca sunt mai bune decat cele premiate. Noi am primit de la prieteni si au fost chiar bune, crocante.

Voi aveti o mancare tipica de revelion?

Advertisements
 
 

Tags: , , , , ,

2 responses to “Gogosile olandeze de revelion

 1. Mira

  2 January 2013 at 20:45

  Cum ştii, pe aici carne de porc, peşte… eu prefer peşte, iar în prima zi, supă de linte… ca să fie cu noroc anul :)… Dar îmi imaginez că olandezii nu au superstiţii cu oliebollen-urile astea, în sensul că le mănâncă pentru noroc, ci doar de tradiţie. Şi eu credeam că tu le-ai făcut… 😀

   
  • Miki

   2 January 2013 at 21:26

   Nu, nu e vorba de superstitii, intr-adevar. Hehe, nu e de mine sa fac oliebollen 🙂

    

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: