RSS

Concediile olandeze

08 Jan

La inceput de an, multi olandezi fac planuri de concediu. In perioada asta este in desfasurare targul de turism si sunt multe reclame la televizor si radio cu oferte avantajoase daca rezervi deja o calatorie pentru anul care tocmai a inceput.

Doua tipuri de concedii mi se par tipice pentru olandezi:

1. Pentru multi olandezi primul concediu al anului este o saptamana la schi. Mi se pare amuzant cat de inversunati sunt, avand in vedere ca in Olanda nu se poate schia, fiind o tara fara munti. Isi incarca masinile si pornesc la drumuri de peste 1.000 km pana in Franta, Elvetia sau Austria, unde schiaza, isi dau si copiii la lectii de schi, iar la sfarsitul zilei activitatea de baza este “aprés ski”, adica petreceri in cabane preponderent acompaniate de muzica proasta (schlagere, muzica de carnaval).

Pentru olandezii mai putin norocosi exista “gipsvluchten” (zboruri cu ghips). Mi s-a parut foarte amuzant faptul ca exista un cuvant dedicat pentru a descrie zborurile speciale efectuate intre zonele de munte si Olanda pentru olandezii care se accidenteaza la schi sau snowboarding. Pentru situatia asemanatoare a olandezilor care se imbolnavesc in timpul concediului de vara exista “parasolvluchten” (zboruri ale umbrelelor de soare), intre cele mai frecventate destinatii de vacanta in Grecia, Spania, Turcia si Olanda.

2. Incepand de primavara, olandezii se fac remarcati pe drumurile europene prin asa numitele “caravans”, adica rulote sau, varianta mai de lux, “campers”.

P1100614

Mai ales pentru familiile cu copii mici si cu buget mai limitat, campingul este prima optiune pentru un concediu. Fie cu rulota proprie pe care o parcheaza acolo timp de 2-3 saptamani, fie cu una inchiriata la fata locului, olandezii iubitori de campinguri par sa nu aiba nevoie de prea mult lux. O imagine tipica pentru campinguri este parcurgerea distantei dintre rulota si toaleta cu o rola de hartie igienica la sub brat, deci imaginandu-mi un concediu in asemenea conditii, fara baie proprie, cu vecini pe care nu ii poti evita sau ignora, intepeniti intr-un singur loc pentru atata vreme… nu pot sa inteleg prea bine farmecul campingului. Copiii se distreaza de obicei la piscina sau locuri de joaca si asta pare a fi foarte important pentru parinti.

P1030040

Un caz real de care am auzit mi s-a parut incredibil: o familie posesoare de rulota si-a petrecut concediul pe un camping imediat in afara localitatii, de unde veneau acasa pentru a spala haine si vase.

Am auzit mai multi olandezi care pleaca in concediu cu rulota spunand ca merg in fiecare an in acelasi loc, acelasi camping. Si asta e ceva ce nu pot sa inteleg.

Anul 2013 pare sobru in privinta concediilor, din cauza crizei economice (despre care auzim zilnic la televizor, nu stiu pe la voi cum e, eu sunt cam suprasaturata de aceasta obsesie) se pare ca 27% dintre olandezi nu vor pleca in concediu din lipsa de bani. Anul trecut au fost 22% de olandezi in aceasta situatie.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 8 January 2013 in Actualitati, Fenomene olandeze, Turistic

 

Tags: , , , , , , , , ,

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: