RSS

Brutarul premiant din Made

05 Feb

In privinta produselor alimentare (si nu numai) se pare ca am ajuns sa traiesc intr-unul dintre cele mai bune locuri din Olanda.

Supermarketul Albert Heijn la care imi fac cumparaturile a fost in 2009 cea mai buna filiala (franciza) a Albert Heijn, iar in 2012 cel mai bun supermarket din intregul lant Albert Heijn.

Acum avem un nou castigator in sat: brutarul Van der Steen din Made a fost premiat drept cel mai bun dintre magazinele Echte Bakker din Olanda, titlu pe care il va pastra tot anul.

Pe aceasta tabla in fata magazinului brutarul face cunoscut acest lucru, dar este deja evident din baloanele de la intrare ca are ceva de sarbatorit.

P1140163

P1140181

Am consultat site-ul Echte Bakker (adevaratul brutar, in traducere) pentru a ma documenta si mi se pare o poveste interesanta.

Echte Bakker este de fapt o asociatie bazata pe decizia luata in 1967 de cativa brutari de a se impotrivi preluarii pietei de catre marile fabrici de paine. Au hotarat sa faca schimb de retete, cunostinte si experiente, ceea ce a atras tot mai multi brutari si astfel s-a infiintat Asociatia Breasla Brutarilor Echte Bakker. Mi se pare incredibil ca in vremurile astea moderne mai exista o adevarata breasla activa. In cadrul acesteia, calitatea produselor este pe primul loc. Exista un maestru care poate oferi sfaturi si scolarizari brutarilor, totul pentru ca produsele lor sa se distinga clar de cele din supermarket-uri. In total in Olanda sunt 191 de brutari adevarati (Echte Bakkers), care au 383 de magazine. Acestia sunt brutari independenti afiliati breslei datorita faptului ca au o calitate corespunzatoare a produselor. Cu toate acestea, raman liberi, astfel incat fiecare magazin poate arata altfel, nu li se impune nicio formula, insa aspectul magazinelor, igiena si personalul acestora se evalueaza regulat. Ceea ce au toti acesti brutari in comun este pasiunea pentru aceasta meserie.

P1140206

Si povestea castigatorului Van der Steen este interesanta. Aceasta brutarie este o afacere de familie, condusa de doi frati, Jeroen si Barry, care au preluat-o in 2007 de la tatal lor, Ad van der Steen. Acesta a lucrat din 1980 in colaborare cu breasla Echte Bakker si inca isi mai ajuta fiii in brutarie. In ultimii ani, brutaria din Made s-a aflat in mod constant printre cele mai bune, iar anul acesta a reusit sa castige premiul intai pentru cel mai bun magazin si cea mai buna calitate a produselor. Pe site-ul brutariei, cei doi frati afirma ca sunt mandri sa fie proprietarii brutariei si ca ofera paine si produse de panificatie de calitate superioara si cu gusturi surprinzatoare, din cele mai bune ingrediente.

Brutaria este si o salvare pentru oamenii care raman fara paine, chifle sau alte specialitati in weekend sau seara, avand un automat in exterior din care se poate cumpara ceva prin introducerea de monede.

P1140162

Se pare ca brutaria castigatoare a avut si “geluk bij een ongeluk”, adica noroc  in urma unui ghinion, pentru ca in 2010 un incendiu a devastat magazinul si brutaria, astfel incat fratii van der Steen au fost nevoiti sa renoveze. Probabil si datorita acestuit fapt au castigat premiul. Pe site-ul brutariei puteti vedea cateva fotografii din brutarie si magazin si, bineinteles, cu cei doi frati castigatori: http://vandersteen.echtebakker.nl/home

Profit de tema asta brutareasca 🙂 ca sa va informez ca in Olanda painea pentru toast se numeste Casino. Asta in caz ca va aflati in Olanda si vreti sa cumparati paine pentru prajit. Se pare ca denumirea vine din limba italiana, de la tava cu capac in care se coace painea aceasta.

P1140214

Advertisements
 

Tags: , , , , , , , ,

2 responses to “Brutarul premiant din Made

 1. Mira

  6 February 2013 at 11:26

  Tare, tare interesanta povestea asta. Chiar ca este ceva deosebit in aceste vremuri ca sa mai functioneze o breasla, sa fie atat de unita si sa se sustina unii pe altii. Asta a stat de fapt intotdeauna la baza bunilor meseriasi si i-a ajutat sa se dezvolte.

  Asa este in orice, daca nu lucrezi cu dragoste si nu ai pasiune pentru ceea ce faci, nu poti avea rezultate.
  Sunt curioasa daca acest titlul i-a facut pe proprietari sa creasca si preturile… 🙂

   
  • Miki

   6 February 2013 at 13:13

   Da, breasla mi s-a parut si mie o idee interesanta. Nu cred ca au ridicat preturile, nu prea ma astept la asta in Olanda.

    

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: