RSS

Ultimele zile inainte de incoronarea lui Willem-Alexander

28 Apr

Olanda vuieste tot mai puternic pe masura ce data de 30 aprilie se apropie. Adica data de la care Olanda va avea un nou rege, Willem Alexander, fiul actualei regine Beatrix.

Evenimentele importante din ultima vreme au fost:

– difuzarea pe 17 aprilie a unui interviu cu printul Willem Alexander si printesa Maxima, care a atras in jur de 5 milioane de spectatori, deloc rau pentru o tara cu 16 milioane de locuitori.

In urma interviului, printul a depasit-o pentru prima data pe mama sa, regina Beatrix, in ceea ce priveste popularitatea. Maxima este in continuare cea mai simpatizata, nu se dezminte niciodata, de data aceasta a raspuns la intrebarea: cum doreste sa fie numita dupa 30 aprilie (de atunci purtand titlul de regina) ca nu conteaza, pentru ca oricum oamenii o striga simplu: Maxima! 🙂 Si printul a afirmat ca oamenii trebuie sa il numeasca astfel incat sa se simta confortabil in prezenta lui. La intrebarea de ce nu doreste  sa fie numit regele Willem IV, printul a raspuns ca nu e de actualitate, doar nu va fi numit de oameni astfel, e ciudat ca o persoana sa aiba un numar. Ce a adaugat a fost o incercare de gluma: Willem IV suna ca si cand ar fi vecin cu Berta 38 (adica in grajd, Berta fiind un nume de vaca).

In urma interviului am inteles si eu in sfarsit care va fi rolul oficial al Maximei: titlul de regina va fi in principiu doar un titlu, pentru ca seful statului va fi numai regele Willem-Alexander. Ideea e ca ea sa continue activitatile pe care le avea si pana acum, ca printesa.

– saptamana trecuta a fost sub semnul Cantecului Regelui (Koningslied), un mare fiasco, daca ma intrebati pe mine. Printre alte activitati, menite sa implice populatia in schimbarea regelui, olandezii au fost invitati sa trimita cate o propozitie in care sa descrie ce viseaza pentru viitorul Olandei. S-au numit un compozitor, mai multe persoane care sa scrie textul si peste 50 de cantareti care sa il interpreteze. Cantecul este dedicat noului rege si ideea e ca poporul sa il cante pe 30.04 pentru el. Imediat dupa ce cantecul a fost facut public, a urmat o avalansa de critici nu tocmai blande, atat melodia cat si textul (plin de greseli si expresii ciudate) au fost atacate, o scriitoare a initiat o petitie online impotriva cantecului… In prima instanta, compozitorul s-a aratat neafectat, dar a doua zi a retras cantecul. Insa comitetul oficial pentru organizarea evenimentelor care tin de incoronare, comitet care a dat “comanda” pentru acest cantec, a facut cunoscut ca acest cantec va ramane cel care va fi cantat marti.

– odata cu aparitia cantecului, am auzit si ca ridicarea a trei degete simbolizeaza litera W, de la Willem. Probabil va fi un gest care va deveni popular marti.

– sub sloganul “de la B la A” (adica de la Beatrix la Alexander), in perioada 25-29 aprilie circula in Olanda un tren portocaliu, “trenul regelui”. Ideea e ca, daca vezi trenul, sa faci o poza cu tine si trenul si sa o trimiti pe site-ul http://www.vanbnaara.nl/nl/upload, astfel putandu-se castiga premii. 

– vineri, 26.04, Willem Alexander si Maxima au inaugurat “Jocurile Regelui”, la care au participat peste un milion de copii de scoala primara, care, dupa ce au luat micul dejun impreuna, au facut sport in cinstea viitorului rege.

Ne mai desparte o singura zi de ziua cea mare. Maine, 29.04, la 20.30, regina va vorbi poporului, iar marti milioane de olandezi vor urmari la televizor incoronarea noului rege si festivitatile legate de acest eveniment.

Strazile vor deveni portocalii pentru o zi, ramane de vazut daca vor fi si proteste, pentru ca nu toti olandezii sunt iubitori ai monarhiei, mai ales pentru ca li se pare ca este un teatru de papusi care costa mult prea mult.

Iar miercuri, la munca! Da, da, in Olanda 1 mai nu este o zi libera, pentru ca ar fi doua zile libere consecutive. Ori asa ceva… nu se poate.

Advertisements
 

Tags: , , , , , , , , ,

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: