RSS

Fenomenul olandez: HERING

24 Jun

Olandezii au o pasiune (inexplicabila pentru mine) pentru hering.

Un eveniment important in materie de hering in Olanda este asa-numitul “Hollandse Nieuwe” (noul olandez), care face referire la o “recolta” noua de hering, pescuit de la jumatatea lunii mai pana la sfarsitul lunii iunie. Hollandse Nieuwe este primul hering care poate fi consumat, respectiv care e suficient de gras. Aceasta grasime este exact ceea ce ma opreste pe mine sa consum hering, care poate sa fie oricat de sanatoasa (si chiar e: reduce colesterolul), dar o gura plina de grasime moale nu ma poate bucura nicicum. Un sfert din greutatea heringului poate consta in grasime. Heringul nu se poate numi Hollandse Nieuwe oricum, ci trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa aiba un continut de grasime de min. 16%, sa fie curatat intr-un anumit fel (numit “kaken”), sa fie sarat si taiat astfel incat sa se indeparteze coloana dar sa se pastreze coada. Coada are un rol important, dar despre asta revin mai jos. Mai trebuie sa fie congelat min. 24 de ore, pentru a anihila eventualii paraziti si trebuie vandut la max. 7° C. Ce e interesant, este ca se numeste “olandez”, desi heringul consumat in acest fel in Olanda nu este pescuit in ape olandeze, ci in mare parte in Norvegia. Asta deoarece din 1977 incoace pescuitul de hering in Marea Nordului este interzis.

P1160709

In fiecare an, sezonul heringului se inaugureaza cu licitarea primului butoi intr-un scop caritabil. In acest an, evenimentul acesta a avut loc pe 19 iunie in Scheveningen (localitate la mare; se spune ca asa se testeaza cat de bine a invatat un strain limba olandeza: daca poate pronunta corect acest nume). Fata de alti ani, sezonul a inceput de data asta cu o intarziere de aprox. doua saptamani. Primul butoi a fost vandut pentru 66.500 euro care vor fi donati asociatiei “Clinic Clowns”. Anul trecut primul butoi a adus 95.000 euro pentru activitati sportive pentru tineret.

P1100902

Multe firme olandeze organizeaza cu ocazia noului hering asa numite “haring party“-uri. Aceste petreceri sunt destul de simandicoase si sunt menite sa popularizeze firma care le organizeaza. Cum anul acesta heringul s-a lasat asteptat mai mult decat de obicei, iar invitatiile erau deja trimise, unele petreceri s-au desfasurat fara hering nou.

Ce e insa cel mai interesant de stiut este felul traditional in care se mananca heringul in Olanda. Heringul nu se “mananca” (“eten“), ci se “happen“, adica se inhata cu gura deschisa. Nu oricum, ci apucand cu mana heringul de coada, inmuindu-l (facultativ) in ceapa tocata, ducandu-l asa la gura si muscand din el. Proces in timpul caruia eventuala ceapa tocata se desprinde de pe hering si iti pica pe haine, ceea e garanteaza un parfum imbietor 🙂

IMAG0174Despre hering am mai scris si pentru blogul Mirei, unde am postat si aceasta poza care ilustreaza un olandez mancator de hering:
P1010772

Daca vi s-a facut pofta de hering olandez, acum e momentul sa veniti pentru a manca heringul nou. Se gaseste in piete, la gherete pe strada (mai ales in locurile mai populate/turistice), in magazine speciale de peste (exista cam in fiecare localitate), se vinde chiar si la supermarket.

P1140019p

Advertisements
 
4 Comments

Posted by on 24 June 2013 in Actualitati, Fenomene olandeze, Gastronomice

 

Tags: , , , , , , ,

4 responses to “Fenomenul olandez: HERING

  1. Laetitia

    25 June 2013 at 15:23

    Mi-a plăcut mult articolul tău, simpatic şi packaging-ul produsului, cu ceapă inclusă:)))

     
    • Miki

      25 June 2013 at 21:33

      Am spus asta prietenului meu olandez si mi-a raspuns ca e normal, doar nu ai intotdeauna ceapa in casa. Ei bine, in Romania cam ai, cum ceapa calita e baza multor mancaruri romanesti 🙂

       
      • Cika

        26 June 2013 at 10:05

        este foarte gustos! Imi aduc aminte cand ne-a inititat Jack 😉 Razvan si acum mai viseaza la heringul ala si a povestit la toata lumea experienta :))

         
      • Miki

        26 June 2013 at 10:51

        Haha, chiar la el ma gandeam cand am scris, cat de entuziasmat a fost 🙂

         

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: