RSS

Petricii Negri (Zwarte Pieten) sub lupa UN

23 Oct

O alta traditie, in afara de exteriorizarea dispretului la aparitia in magazine a dulciurilor specifice sarbatorii Sinterklaas inca de la sfarsitul verii, este purtarea de discutii pe tema Petricilor Negri care il insotesc pe Sinterklaas.

In fiecare an discutia porneste de la olandezii care considera (la fel ca si majoritatea strainilor care afla de acest obicei) ca Petricii sunt o manifestare rasista, pentru ca sunt oameni albi machiati sa para negri, cu buze vopsite in rosu si care indeplinesc rolul de ajutoare ale lui Sinterklaas. Majoritatea persoanelor de culoare se simte jignita, discriminata, se aduce in discutie trecutul Olandei care a fost o tara activa in comertul cu sclavi. Multi olandezi albi considera orice argument impotriva Petricilor nebunie curata, pentru ca Petricii nu sunt sunt persoane de culoare, ci sunt negri de la funinginea din hornurile prin care aluneca de pe acoperis in casele copiilor. Un argument care se loveste de rezistenta in tabara opusa, pentru ca Petricii au un aspect care aduce mult mai mult cu persoanele de culoare decat cu persoane albe murdare de funingine. Intrebarea multora la auzul acestei explicatii este: “Dar de ce au Petricii buze atat de proeminente?”. Un comic olandez a furnizat raspunsul: buzele arata in acest fel pentru ca sunt zdrelite in timpul coborarii pe hornul stramt 🙂

Sursa: www.vrijalmelo.nl

Anul acesta discutiile par mai incinse ca oricand, luand proportii aiuritoare. Premierul olandez a fost nevoit sa se exprime pe aceasta tema si concluzia lui a fost ca este vorba despre o sarbatoare care este responsabilitatea societatii, nu a guvernului. S-a ajuns la formarea unei comisii din partea UN consistand in 4 persoane (de culoare) care trebuie sa cerceteze acest fenomen al Petricilor olandezi. Ieri presedinta comisiei si-a exprimat parerea personala, desi cercetarile nu s-au incheiat inca si deci nu exista inca o concluzie oficiala. Astfel Olanda, deja intr-o stare de agitatie, a aflat ca sarbatoarea ar trebui interzisa, pentru ca Petricii sunt un fenomen rasist care nu se poate accepta in secolul acesta. In functie de rasa, reactiile au fost complet opuse. Olandezii albi sunt exasperati de acest amestec din afara dar si de intreaga discutie, pentru ca ei asociaza Petricii cu veselie, cadouri, dulciuri. Pe cand olandezii de culoare se simt inferiori, caricaturizati, facuti de ras de catre Petrici.

Azi pana si directorul Muzeului National Olandez (Rijksmuseum) s-a exprimat pe marginea acestei dezbateri, considerand aluziile la trecutul sclavagist al Olandei total nefondate, pentru ca figuri gen clovni de culoare au existat in Olanda inca cu mult inaintea sclavilor. Aparatori ai sarbatorii s-au exprimat in timp si numar record prin like-uri pe o pagina de facebook, care intr-o zi a devenit cea mai mare pagina facebook din Olanda (peste un milion de like-uri la o populatie de aprox. 16 milioane). Imi place numele paginii: “pietitie”, un cuvant derivat de la combinatia dintre Piet si petitie.

 

Voua cum vi se par Petricii? Inofensivi si joviali sau o exprimare a rasismului?

Advertisements
 

Tags: , , , , , , , , ,

6 responses to “Petricii Negri (Zwarte Pieten) sub lupa UN

 1. cika

  24 October 2013 at 9:59

  Eu zic sa le trimitem fumuriii nostri autentici!

   
  • Miki

   24 October 2013 at 11:35

   Hahaha ca sa se lecuiasca

    
 2. VOC

  24 October 2013 at 11:32

  Da, sigur, hornul. Și părul creț tot de la horn se trage. 😀 E clar că sunt portretizate persoane de culoare, dar nu mi se pare că scopul e de a ridiculiza sau înjosi pe cineva. E ca și cum ai zice că dacă te înbraci la o paradă în costum de marinar scopul tău e de a-ți bate joc de marinari.

   
  • Miki

   24 October 2013 at 11:37

   Asa e, costumul in sine nu ar trebui vazut ca o injosire, problema e rolul Petricilor care este de ajutoare, supusi ai lui Sint, asta e buba. Cel putin asa inteleg eu.

    
 3. dana

  31 October 2013 at 12:02

  Ar trebui inlocuiti Petricii cu oameni albi cu parul cret, ca au destui! 😛 Acum, pe bune, daca ar fi oameni de toate culorile in acest rol, nevopsiti pe fata, sau vopsiti ca si clovnii, ar fi gata cu plangerile!

   
  • Miki

   31 October 2013 at 12:55

   Da, sunt de acord.

    

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: