RSS

Religia olandezilor

15 Nov

Stiati ca:

Olanda este una dintre tarile cele mai active in domeniul desprinderii populatiei de biserica?

Majoritatea olandezilor pe care ii cunosc nu sunt credinciosi.

Conform Wikipedia (deci nu tocmai o sursa sigura) 42% dintre olandezi sunt necredinciosi, dupa care urmeaza 29% catolici, iar apoi alte ramuri ale religiei crestine sau alte religii.

Nu ma mira acest fapt, pentru ca, asa cum am mai tot scris, olandezii sunt oameni pragmatici, cu picioarele pe pamant, directi. “Crede si nu cerceta” nu prea se potriveste cu firea lor.

Ii admir pentru onestitate: daca nu sunt credinciosi, nu au nicio jena in a afirma asta si nu se prefac in niciun fel. Singura exceptie o formeaza unele persoanele in varsta, care nu mai sunt credincioase, dar se simt din anumite motive obligate sa pastreze aparentele.

Insa un olandez mai tanar si necredincios nu isi boteaza copiii, se casatoreste numai in fata ofiterului de stare civila, se lasa inmormantat/incinerat fara slujba religioasa. Poate asa se explica si preferinta olandezilor pentru incinerare (59,3% fata de 40,7% inmormantari). Cu siguranta asa se explica inchiderea multor biserici, chiar la noi in sat una dintre biserici a fost transformata in bloc de apartamente. Asa poate ca se explica si teama politicianului de extrema dreapta Wilders de “islamizarea” Olandei.

In schimb, locul religiei pare a fi luat in unele cazuri de un fel de “credinte” scornite. Multi olandezi par sa se ghideze dupa principiul hedonismului: ti se ureaza sa savurezi sau sa nu uiti sa savurezi orice activitate: de la vacanta, la weekend, la o iesire in oras, o cafea, pana si soarele, tot ce poate fi placut trebuie savurat (genieten). Savurarea pare ceva sfant. Asta nu e neaparat ceva rau, doar ca mi se pare ca se exagereaza uneori.

O alta “credinta” fabricata mi se pare cea a tatuajelor. Oamenii care se tatueaza (si par a deveni tot mai multi) au impresia ca un tatuaj are o anumita semnificatie. Am citit un articol intr-o revista in care un barbat povestea cum a cunoscut-o pe prietena lui si, ca dovada maxima a iubirii ce s-a infiripat intre ei, a numit faptul ca la nici doua luni de la prima intalnire si-a facut un tatuaj dedicat ei. Eh, asta da, dragoste mare!

Mai sunt oameni care cred in existenta a ceva nedefinit prin care de ex. pot comunica cu mortii prin facebook: o colega s-a adresat pe facebook mamei ei decedate si i-a explicat cat ii duce dorul. Tot pe facebook, un fenomen des intalnit: o persoana trimite poza unei lumanari aprinse si cere tuturor de pe facebook sa faca sa circule aceasta imagine de ex. pentru persoanele dragi decedate. Nu stiu ce isi imagineaza persoanele respective, cred ca nici ele nu ar putea explica ce intentioneaza cu asemenea actiuni.

M-ar interesa sa stiu parerea voastra pe tema asta.

Si cum credeti ca stau lucrurile in Romania? Pe internet gasesc cum ca in 2011 doar 0,2% dintre romani s-au declarat fara religie sau atei, majoritatea de 85,9% fiind de religie ortodoxa. Credeti ca aceste 85,9% sunt persoane cu adevarat credincioase sau pot fi si necredincioase, dar care se declara ortodoxe?

Advertisements
 
6 Comments

Posted by on 15 November 2013 in Fenomene olandeze

 

Tags: , , , , , ,

6 responses to “Religia olandezilor

 1. VOC

  18 November 2013 at 12:51

  Fiind un ateu eu însumi am o părere foarte bună despre faptul că atâți olandezi sunt atei. Și am o părere și mai bună despre faptul că creștinii (câți am cunoscut) sunt discreți în legătură cu religia lor. Din păcate nu prea am avut contacte mai personale cu musulmani, deși în cartierul în care locuiesc sunt destul de mulți.

   
 2. Laura

  18 November 2013 at 16:59

  total off-topic, doar asa de dragul discutiei:
  http://totb.ro/sunt-sau-nu-europenii-cetateni-de-mana-a-doua-in-romania/

   
 3. lilly

  16 December 2013 at 13:26

  cred ca prefera incinerarea si pentru ca e mai ieftin si mai comod …haha.cel putin asta mi-a dat de inteles prietenul meu care e olandez

   
  • Miki

   29 December 2013 at 16:16

   Posibil si asta, sigur. Prietenul tau e credincios? Oricum, eu am devenit o fana a incinerarilor, mi se par ceremonii foarte decente, din cate am vazut eu.

    
 4. alexx

  21 January 2014 at 23:01

  preferinta olandezilor pentru incinerare sa aiba legatura si cu faptul ca s-ar ocupa loc degeaba pentru cimitire, avand in vedere cat au luptat ca sa scoata pamantul ala de sub ape?

  nu te chinui sa-ti castigi pamantul inapoi de la natura ca sa il irosesti pentru niste oase…

   
  • Miki

   21 January 2014 at 23:56

   Interesanta perspectiva, nu ma gandisem, dar ar fi o idee…

    

Scrie aici parerea ta / Write your ideas here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: